Rólunk

Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány

A közhasznú nonprofit szervezetet 2000-ben alapította  Prof. Dr. Riesz Tamás. A Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány célkitűzése a testileg, lelkileg, vagy szellemileg sérült, súlyosan vagy krónikusan beteg emberek hagyományos kórházi kezelésének kiegészítése a nevetésterápia módszerével. Az alapítvány bohócdoktorai a Heim Pál Gyermekkórházban kezdték meg működésüket, majd az elmúlt húsz évben a következő kórházakban, intézményekben tartottak és tartanak viziteket: Semmelweis Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinika, Markusovszky Egyetemi Oktatókórházi kórház Szombathely, Fejér Megyei Szent György Kórház Székesfehérvár, Orosházi kórház, Reménysugár Habilitációs Intézet, Tábita-ház Törökbálint, Vadvirág Esély-klub Orosháza.
Megalakulásuk óta közel 5000 viziten 242.850 beteget látogattak meg, és segítettek felépülésükben. Együttműködnek a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetével, évente 100-150 első- és másodéves orvosi kommunikációt tanuló orvostanhallgató látogatja terepgyakorlatként a bohócdoktori viziteket. Az alapítvány elnyerte a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének díját, „a gyermekek gyógyítása érdekében végzett kiemelkedő munkásságért”. Rendszeresen részt vesznek egészségmegőrző és jótékonysági programokban, táborokban.
Öt éven át volt szombat reggelenként önálló rádióműsoruk a Radiocafé 98.6-on Játszóház a bohócdoktorokkal címmel, számos alkalommal megjelentek a Magyar Televízió, az RTL Klub, a TV2 a Hír TV és az ATV műsoraiban.

DR. LALA

Az alapítványt vezető Dr. Lalát, azaz Balogh Lászlót, Lala bohócot a Magyar Televízióban 1984-ben indult, több éven át futó Cigánykerék című sorozatból ismerhetik akkori és mai gyermekek milliói.

Balogh László az Állami Artistaképző Intézet 1970-es években indított intézményes bohócképzésének hallgatója volt, olyan mesterek tanítványa, mint  Alfonzó/ Markos József/ vagy Steffi bohóc. A televíziós sikereket követően a világhírű svájci Circus Montiba kapott szerződét.

2014-ben Dr. Lala címmel egy órás dokumentumfilm készült a munkájáról, amely a horvátországi Opuzen Film Festivalon és a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon is elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat, számos fesztiválszereplést követően a DUNA , DUNA WORLD Televízió is sugározta 2014.12.27 -én.

patch adamsKik azok a bohócdoktorok?

Orvosok vagy bohócok? Gyakran teszik fel ezt a kérdést nekünk, és nem véletlenül: a kifestett arc, a bohócorr, a nagy cipő, a furcsa „műszerek” arra utalnak, hogy bohócok léptek a kórterembe, de a tarka ruha fölött névtáblával ellátott orvosi köpeny fehérlik.
A bohócdoktorkodás gondolata az amerikai Hunter Campbell „Patch” Adams-től származik, aki orvosi végzettséggel rendelkezik, és az 1970-es évek eleje óta öltözik be, hogy felvidítsa a betegeket.  Néhány éve a Patch Adams című nagy sikerű film mutatta be Robin Williams főszereplésével az életét. Ma már Ausztráliától és Nagy-Britanniától Japánig és Namíbiáig számos országban dolgoznak bohócdoktorok Patch Adams szellemében, aki egy alkalommal azt nyilatkozta, hogy ő „előbb bohóc, és csak aztán orvos”.

Hogyan lesz valakiből bohócdoktor?

Alapítványunk bohócdoktorai, a sajátos feladatra speciálisan felkészített, hivatásos előadóművészek. Van közöttük artista, táncos, pantomimes, színész. Amellett, hogy a saját szakterületükön folyamatosan képzik magukat, minden hónapban, az alapítvány szervezésében, két napos tréningen vesznek részt, a művészeti vezető irányításával. Ekkor nyílik alkalom a „vizit” közben adódott esetleges problémák megbeszélésére, a tapasztalatcserére, művészi eszköztáruk bővítésére (improvizációs, és helyzetgyakorlatok, karakterábrázolás, ének, zsonglőr, bábmozgatás, pantomim- és beszédtechnika stb.).De a bohócdokiknak ezen felül ismerniük kell a kórházak, intézmények higiéniai és más szabályait, képezniük kell magukat a különböző betegségek kórlefolyását és gyógymódjait illetően, bővíteniük kell pszichológiai ismereteiket.

Mit jelent a nevetésterápia?

Az elmúlt évtizedben végzett tudományos kutatások bebizonyították, hogy a beteg ember teljes felépülésében, illetve betegsége kezelésében rendkívül nagy szerepet játszik a jókedv, a nevetés. Nem csak a betegség kiváltotta feszültséget oldja, hanem a neurohormonális rendszeren keresztül az immunrendszert is stimulálja. A nevetés és a jókedv előnye sok szerrel szemben az azonnali pozitív hatása. A nevetéskor a keringési rendszer is „felpörög”, a légzés felgyorsul, több oxigén jut be, és több széndioxid távozik. Az izmokban felgyorsul az anyagcsere, és nemcsak a vázizmok, de a szívizom is jobban dolgozik. A jókedv hatására megnő a vérben a szervezet saját boldogsághormonjának, az endorfinnak a szintje is. A humor pozitív hatása nemcsak egészséges embereknél fontos, de sok ember gyógyulását is megkönnyítheti. Egyes nevetési technikákat már gyógyításra is használnak, mert hatásos fájdalomcsillapító és feszültségoldó is egyben. A nevetés kétféle módon van hatással az immunrendszerre: növekszik a vérben áramló antitestek koncentrációja, és növekszik a vérben keringő fehérvérsejt-koncentráció is, mely fehérvérsejteknek fontos szerepük van az idegen fehérjék „kiszűrésében”.

E változások hatására megnő a szervezet ellenálló képessége a fertőzésekkel szemben. Ez nem azt jelenti, hogy nem fertőződhetünk meg, de megnő az ellenállás, csökken a fertőzések veszélye.
(Hunter Adams: Egy kis humorológia)

A nevetésterápia olyan kiegészítő terápia, mely a kórházi személyzetnek és a sokszor kétségbeesett, szorongó szülőknek is jót tesz. A humor a fájdalmunkat nem mulasztja el, szenvedésünket viszont azáltal képes csökkenteni, hogy a kezünkbe adja az irányítást egy olyan helyzetben, ami felett látszólag nincsen hatalmunk. (Allen Klein: A humor gyógyító ereje)

18 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .