Adó 1%

 

Alapítványunk 2000 januárjában alakult. Az első teljesen magyar nonprofit szerveződés, melynek elsődleges célja a testileg, lelkileg, szellemileg visszamaradott, a súlyos vagy krónikus betegek hagyományos kórházi kezelésének kiegészítése a Nevetésterápia, mint lelki gondozás módszerével. Az alapítvány célja:
  
„Az alapító az artistaművészet eszköztárának felhasználását tűzte ki elsődleges célul, a beteg gyerekek gyógyításában. A művészek olyan módszereket és kellékeket alkalmaznak e tevékenységük során, amelyek segítségével a betegeknél jókedv és nevetés érhető el. Eszköztáruk felhasználásával különösen törekszenek arra, hogy a betegek fantáziája, jövőképe, gyógyulási törekvése, életöröme erősödjek.”

 


 

Az alapítványi célok megvalósításának módjai, eszközei: egészségmegőrzés, betegség megelőzés, gyógyító-egészségügyi rehabilitációs tevékenység, szociális tevékenység, családsegítés, időskorúak gondozása, tudományos tevékenység, kutatás, nevelés, oktatás, képesség fejlesztés, ismeretterjesztés, kulturális tevékenység, speciális események, kiállítások, előadások, sajtókonferenciák és sajtóközlemények megtervezése, megszervezése és bonyolítása.
  E cél megvalósítására kiképzett artistákat, bohócokat, színészeket kér fel és alkalmaz az alapítvány. A „nevetésterápia” ötlete 1986-ban született és Hunter Patch Adams amerikai orvos nevéhez fűződik, aki tapasztalva a kórházakban uralkodó nyomasztó légkört, ezzel az alternatív módszerrel egészítette ki, a súlyos betegségben szenvedő gyerekek gyógyítását. Az ötlet nagy sikerrel és gyorsan terjedt el a világon. A program Magyarországon 1996 óta működik. Alapítványunk a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány, az első teljesen magyar nonprofit szerveződés, mely e módszert, hazánkban alkalmazza.
  Az elmúlt évtizedben végzett tudományos kutatások bebizonyították, hogy a beteg ember teljes felépülésében, illetve betegsége kezelésében rendkívül nagy szerepet játszik a jókedv. A nevetés az immunrendszert is stimulálja, mintegy természetes védőpajzzsal erősítve a fizikai és pszichésen legyengült szervezetet. A torokszorító kórházi hangulat-, és körülmények, a betegségek könnyebb elviselése ellen a humor és egy jóízű nevetés a magyarországi kórházakban fekvő betegek számára is nagy segítséget jelent. Ennek megvalósítását, a terápiás munka országszerte történő elterjesztését vállalta fel a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány.
  A program nem kifejezetten hiányosságok megszüntetését célozza, bizonyos tekintetben azonban mégis hiánypótló a bohócdokik működésé. Megkönnyítik az orvosok, ápolók és nővérek munkáját, akik köztudottan nagyon leterheltek a magyarországi kórházak szinte mindegyikében. A súlyosan beteg gyermekek kórházi kezelés alatti lelki támogatása nagyon fontos. A nevetésterápia jótékony hatása, fontossága a gyógyulási folyamatban már bizonyított.

  Huszonkét éves működésünk a bizonyíték arra, hogy a programra szükség van és ezt az orvosok, nővérek és a kórházi személyzet is erősen támogatja.

 

Mire gyűjtünk?

  Az adó 1%-os felajánlásokat a bohócdoktori vizitekre és az utazási költségekre fordítjuk. Jelenleg heti rendszerességgél látogatjuk a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, a SOTE Tűzoltó utcai Gyermekgyógyászati Klinika és a székesfehérvári Szent György Kórház gyermekosztályain fekvő beteg gyermekeket, továbbá negyedévente viziteket végzünk a Kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórházban és a Fehérgyarmati Kórházban.

 

 

Mire használtuk fel?

  Az adományokat és a felajánlásokat a bohócdoktori vizitjeink finanszírozására a Heim Pál Gyermekkórházban, a SOTE Gyermekklinikán (Tűzoltó utca), a székesfehérvári Szent György kórházban hétről-hétre és negyedévente a Kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórházban és a Fehérgyarmati Kórházban. Továbbá az alapítvány tulajdonában lévő személyautó (támogatásból kapott) fenntartására és üzemeltetésére, üzemanyagra.